CHP’li Sarıbal’dan Kuraklık ve Sulama Krizi Uyarısı

Kuru Tarım ve Sulama Sorunları Çiftçiyi Çaresiz Bırakıyor

Son yıllarda yaşanan kurak dönemlere dikkat çeken Sarıbal, Adana ve Aydın’da alınan sulama kısıtlamalarının üreticileri çaresiz bıraktığını belirtti. Adana Ceyhan Sol Sahil Sulama Birliği’nin ikinci ürün ekimi yapan çiftçilere sulama yapılamayacağını duyurmasının yanı sıra Aydın Valiliği’nin tarım arazilerine sadece yüzde 50 su verileceğini açıklamasına vurgu yaptı. Sarıbal, “Sorumluluğu tamamen çiftçiye yüklemek, bu ciddi durumu görmezden gelmektir” dedi.

Tarım Alanlarında Sulama Sorunları

Sarıbal, tarımda modern sulama sistemlerine geçişte geri kalmışlık olduğunu belirterek, “Tarım arazilerinin yüzde 77’si hala salma sulama yöntemiyle sulanıyor. Bu durum, suyun israf edilmesi anlamına gelir. Kapalı sistem sulama yatırımlarında 2018’den bu yana reel bir ilerleme kaydedilmedi. Çiftçilerden fedakarlık bekleniyor ancak karşılığında destek veya alternatif bir çözüm sunulmuyor. Bu tamamen sorumsuzluktur” şeklinde konuştu.

Yeraltı Suları Tehlikede

Meriç-Ergene, Akarçay, Büyük Menderes, Konya Kapalı, Doğu Akdeniz ve Asi havzalarında yeraltı suyu tahsislerinin güvenli rezervi aşıldığını belirten Sarıbal, Türkiye genelinde 8,5 milyon hektar sulanabilir tarım alanı bulunduğunu ancak bunun sadece 6,5 milyon hektarında sulama altyapısı olduğunu ve geriye kalan 2 milyon hektarın hala susuz bırakıldığını vurguladı.

Üreticilere Destek Çağrısı

Su yönetim politikalarını “rant odaklı” olarak nitelendiren Sarıbal, devletin asli görevinin üretimi güvence altına almak olduğunu söyledi. Üreticilerin kuru tarıma zorlandığını ancak hiçbir destekle karşılaşmadıklarını belirten Sarıbal, “Kuru tarıma yönlendirilen üreticilere ürün bazlı gelir kaybı desteği acilen sağlanmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı, somut bir eylem planı açıklamalı, kapalı sistem sulama yatırımları hızla tamamlanmalı ve sulama birlikleri kamu eliyle desteklenmelidir” çağrısında bulundu.

Sarıbal, kuraklıkla mücadelede çiftçiye tüm yükün yüklenemeyeceğini vurgulayarak, “Bu sorunu çözmek için merkezi planlama, bilimsel yaklaşım ve üreticiyi ön plana alan politikalar gereklidir” dedi.

Related Posts

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Suriye’de çatışmaları durdurmak için anlaştık

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Suriye’de çatışmaları durdurmak için anlaştık

Tekirdağ’da çıkan orman yangını geniş alana yayıldı

İstiklal Mahallesi Kaytan mevkisinde dün başlayan orman yangını rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. 60 arazözle 350 personelin müdahale ettiği yangın, Kızılcaterzi Mahallesi çevresinde hızını arttırdı. Yangında dumandan etkilenen 4 kişi …

İmamoğlu: Bir daha asla 15 Temmuzlar yaşanmasın istiyorsak, yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü sağlamak zorundayız

İmamoğlu: Bir daha asla 15 Temmuzlar yaşanmasın istiyorsak, yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü sağlamak zorundayız

İşgalci İsrail, Batı Şeria ve Kudüs’te yılın ilk yarısında 3 bin 850 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te bu yılın ilk yarısında 400’ü çocuk, 125’i kadın, 3 bin 850 Filistinliyi gözaltına aldı.

Eski Nijerya Devlet Başkanı Buhari hayatını kaybetti

Eski Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, 82 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Trafikte yeni dönem: Emniyet kemeri takmayan her yolcuya ceza kesilecek

ABD’nin Virginia eyaletinde, trafik güvenliğini artırmaya yönelik yeni bir yasa 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi. Bundan böyle araç içinde yalnızca ön koltukta oturanların değil, arka koltuktaki yolcuların da emniyet kemeri takması zorunlu hale geldi.