CHP’li Sarıbal’dan Kuraklık ve Sulama Krizi Uyarısı

Kuru Tarım ve Sulama Sorunları Çiftçiyi Çaresiz Bırakıyor

Son yıllarda yaşanan kurak dönemlere dikkat çeken Sarıbal, Adana ve Aydın’da alınan sulama kısıtlamalarının üreticileri çaresiz bıraktığını belirtti. Adana Ceyhan Sol Sahil Sulama Birliği’nin ikinci ürün ekimi yapan çiftçilere sulama yapılamayacağını duyurmasının yanı sıra Aydın Valiliği’nin tarım arazilerine sadece yüzde 50 su verileceğini açıklamasına vurgu yaptı. Sarıbal, “Sorumluluğu tamamen çiftçiye yüklemek, bu ciddi durumu görmezden gelmektir” dedi.

Tarım Alanlarında Sulama Sorunları

Sarıbal, tarımda modern sulama sistemlerine geçişte geri kalmışlık olduğunu belirterek, “Tarım arazilerinin yüzde 77’si hala salma sulama yöntemiyle sulanıyor. Bu durum, suyun israf edilmesi anlamına gelir. Kapalı sistem sulama yatırımlarında 2018’den bu yana reel bir ilerleme kaydedilmedi. Çiftçilerden fedakarlık bekleniyor ancak karşılığında destek veya alternatif bir çözüm sunulmuyor. Bu tamamen sorumsuzluktur” şeklinde konuştu.

Yeraltı Suları Tehlikede

Meriç-Ergene, Akarçay, Büyük Menderes, Konya Kapalı, Doğu Akdeniz ve Asi havzalarında yeraltı suyu tahsislerinin güvenli rezervi aşıldığını belirten Sarıbal, Türkiye genelinde 8,5 milyon hektar sulanabilir tarım alanı bulunduğunu ancak bunun sadece 6,5 milyon hektarında sulama altyapısı olduğunu ve geriye kalan 2 milyon hektarın hala susuz bırakıldığını vurguladı.

Üreticilere Destek Çağrısı

Su yönetim politikalarını “rant odaklı” olarak nitelendiren Sarıbal, devletin asli görevinin üretimi güvence altına almak olduğunu söyledi. Üreticilerin kuru tarıma zorlandığını ancak hiçbir destekle karşılaşmadıklarını belirten Sarıbal, “Kuru tarıma yönlendirilen üreticilere ürün bazlı gelir kaybı desteği acilen sağlanmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı, somut bir eylem planı açıklamalı, kapalı sistem sulama yatırımları hızla tamamlanmalı ve sulama birlikleri kamu eliyle desteklenmelidir” çağrısında bulundu.

Sarıbal, kuraklıkla mücadelede çiftçiye tüm yükün yüklenemeyeceğini vurgulayarak, “Bu sorunu çözmek için merkezi planlama, bilimsel yaklaşım ve üreticiyi ön plana alan politikalar gereklidir” dedi.

Related Posts

Rusya duyurdu: Donetsk’te iki yerleşim birimi kontrolümüze geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Petevskogo ve Alekseyevka yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.

Konya’da ortaokulda dehşet! Öğretmen öldürüldü

Konya’da bir ortaokulda rehberlik öğretmeni Muhammed Öz, uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.

48 saat boyunca gökten yağdı: Yüzden fazla çeteciyi hayattan aldı

Haiti polisi, başkent Port-au-Prince’de düzenlediği hava destekli operasyonlarla 48 saat içinde 100’den fazla çete mensubunu etkisiz hale getirdi. Paylayıcı yüklü mini insansız hava araçları (İHA) kullanılarak gerçekleştirilen saldırılar, çetelerin kontrolündeki bölgeleri hedef aldı.

Fiyatı değişmeden benzine bir zam daha

Bu gece yarısı benzin fiyatlarına 1 TL’lik zam beklenirken, Brent petrol fiyatlarında yaşanan değişim yapılacak zammın miktarını değiştirdi. Akaryakıt sektörü kaynakları, gece yarısından itibaren benzinin litresinde yapılacak artışın 1 lira 75 kuruşa yükseltildiğini belirtti.

Dehşet 112’ye gelen telefonla ortaya çıktı! Baba ve oğlunu öldürdü, kadını yaraladı: İfadesi ‘pes’ dedirtti

Muğla’da 112’ye gelen telefonla ortaya çıkan olayda baba ve 12 yaşındaki oğlu öldü, anne ise ağır yaralandı. Olay sonrası yaralı olarak yakalanıp tutuklanan zanlının ifadeleri ise ‘pes’ dedirtti.

Gazze’nin sesi olmuştu: Ünlü rapçi Macklemore’un evi soyuldu

ABD’nin Seattle eyaletinde “Macklemore” olarak tanınan rapçi Benjamin Hammond Haggerty’in evinin soyulduğu bildirildi. İki hırsızdan birinin, bakıcı kadını etkisiz hale getirdiğini ve diğer hırsızın da “binlerce dolar değerindeki eşyayı” çaldığı aktarıldı. Müzik kariyerine 2000’li yıllarda başlayan Macklemore, İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırım saldırılarını en üst perdeden eleştiren sanatçılardan olmuş, gelirlerinin bir bölümünü Filistinlilere bağışlamıştı.