Uzmanlardan acil dönüşüm uyarısı! İstanbul için kırmızı alarm: her 3 binadan biri riskli

“`html

İstanbul’daki Deprem Riskine Dikkat Çekiliyor

Silivri merkezli 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul’daki riskli yapı stoku yeniden gündeme oturdu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapıların güçlendirilmesi ve dönüştürülmesi konusunda farkındalık artmış olmasına rağmen, riskli yapı stoğunun hala milyonlarca olduğu gözler önünde. Geçtiğimiz 22 yıl içerisinde, ülke genelinde 3,5 milyondan fazla konutun dönüşüm işlemi gerçekleştirilmiş olsa da, 6 milyon kadar riskli konut bu durumu farklı bir açıdan ele almamız gerektiğini ortaya koyuyor.

Uzmanlar, Türkiye genelinde 6 milyon, İstanbul’da ise yaklaşık 1,5 milyon riskli konutta yaşayan vatandaşları, binalarını bir an önce güçlendirmeleri veya dönüştürmeleri konusunda uyarıyor. İstanbul’daki acil yıkılacak 600 bin evin varlığı bu durumu daha da kritik hale getiriyor.

‘DÖNÜŞÜM VE GÜÇLENDİRME ARTIK ZORUNLULUK’

Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kılınçarslan, İstanbul’da olası bir 7 ile 7,5 büyüklüğündeki depremin 500 binden fazla binanın hasar görmesine yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, 48 bin binanın ağır, 146 bin binanın ise orta düzeyde hasar alacağı öngörülüyor.

Dünyanın önde gelen metropollerinden biri olan İstanbul’un ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Kılınçarslan, şunları ekledi:

  • “Kentsel dönüşüm ve güçlendirme, şehrin fiziksel, sosyal ve ekonomik açıdan yenilenmesi için hayati bir ihtiyaçtır.”
  • “Bu süreç, sadece yapıların yenilenmesi değil, yaşam kalitesinin artırılması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması anlamına geliyor.”

‘İSTANBUL’UN GELECEĞİ DÖNÜŞÜM İLE ŞEKİLLENİYOR’

Kılınçarslan, 1999’da meydana gelen depremin ardından gündeme gelen İstanbul’daki konut stokunun iyileştirilmesi hedefinin tam olarak gerçekleştirilmediğini vurgulayarak, deprem dayanıklılığı olan yapıların inşası, mevcut binaların güçlendirilmesi ve yapı denetim sistemlerinin sıkılaştırılmasının gerekliliğini ifade etti.

Özellikle sanayinin de kent içerisindeki etkilerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Kılınçarslan, sanayi tesislerinin organize sanayi bölgelerine taşınmasının önemine değinerek, bu durumun çevresel etkileri azaltacağını ve kentsel dönüşüm projeleriyle yeşil alanlar ve yaşam alanlarını genişletebileceğini belirtti.

Kılınçarslan, işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Kamu, özel sektör ve sivil toplumun işbirliği ile bu dönüşüm sürecinin başarısı artırılabilir.”

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FARKINDALIK ARTMALI’

Gayrimenkul ve İnşaat Platform’u Başkanı Mustafa Ekiz, bu sürecin en temel adımlarından birinin vatandaşların bilinçlendirilmesi olduğunu ifade ederek, “Kentsel dönüşümün ve yapı güçlendirmenin önemini anlatmalıyız.” dedi.

Bürokratik süreçlerin hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken Ekiz, mevcut düzenlemelerin sadeleştirilmesi ve onay süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini belirterek, “Bu, projelerin daha hızlı bir şekilde ilerlemesine olanak tanıyacaktır.” dedi.

‘RİSKLİ ALANLARA ÖNCELİK VERİLMELİ’

Ekiz, inşaat süreçlerinde endüstriyel üretim tekniklerinin ve prefabrik yapım metodlarının yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu belirtti. İstanbul’un deprem riski haritasına göre en riskli bölgelerdeki dönüşüm çalışmalarına öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Kentsel dönüşüm süreçlerinde vatandaşların aktif katılımı sağlanmalı,” diyerek, iletişim ve destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini ekledi.

‘GÜÇLENDİRME DEPREM GÜVENLİĞİ İÇİN ELZEM’

Bina güçlendirme uzmanı Sinan Türkkan, ülke genelindeki riskli konutların çoğunun güçlendirilerek kurtarılabileceğine dikkat çekti. “Dolayısıyla, İstanbul’daki 600 bin riskli konutun 150 bininde acil bir müdahale gerekiyor.” dedi.

Türkkan, güçlendirme ve dönüşüm işlemlerinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Doğru tekniklerle güçlendirme, kentsel dönüşümden daha hızlı ve maliyet açısından daha az yük getiriyor.” şeklinde konuştu.

Türkkan, vatandaşların riskli binalardan derhal kurtulmak adına harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı: “Bu, zaruri bir ihtiyaçtır.”

“`

Related Posts

Yarın son gün: Kimliğiyle şubeye gitmeyenin bankadaki parası devredilecek

2015 yılından beri atıl durumda bekletilen banka mevduatları, yarından itibaren TMSF’ye devredilecek. Bankalar, listede adı olan kişilerin mağduriyet yaşamaması için en geç yarın 17.00’ye kadar banka şubelerine başvurması gerektiğini hatırlattı.

Türk havacılık tarihinde bir ilk! Endonezya’ya sadece KAAN değil, teknoloji de gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN’ın 48 adetlik rekor ihracat sözleşmesiyle Endonezya’ya satılacağını duyurdu. Milliyet.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan Savunma analisti Turan Oğuz ihracatın Türkiye’yi ABD ile birlikte 5. nesil savaş uçağı satabilen iki ülkeden biri yaptığını ve bu tür sözleşmelerde sadece uçak satışını kapsamadığı söyledi.

Devlet tahvili getirilerindeki artışa ekonomik uyarı

Japonya Ekonomiyi Canlandırma Bakanı Ryosei Akazawa, Japon devlet tahvili getirilerindeki keskin artışların ekonomi üzerinde istenmeyen bir etki yaratabileceğini söyledi. Akazawa, şu ifadeleri kullandı, JAPONYA’NIN BORÇ FİNANSMAN MALİYETİNİ …

2025 yılı biçerdöver ücretleri belli oldu

Manisa’nın Selendi ilçesinde 2025 yılı biçer-döver fiyatlarını belirlemek üzere Selendi Ziraat Odası Başkanlığı yönetim kurulu tarafından düzenlenen toplantıda fiyat belli oldu. Yapılan açıklamada dekar başına biçer döver fiyatının mazot ücretleri …

Afyon pastırması Avrupa’da tescillendi: 34. gurur!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. AB’den coğrafi işaret tescili alan 34. ürünün Afyon pastırması olduğunu belirten Kacır, “Uluslararası coğrafi işaret tescillerimize bir yenisini …

New York borsası karışık başladı: Gözler ABD-Çin görüşmelerinde! (10 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,05 azalarak 42.738,27 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,07 artışla 6.009,91 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,15 kazançla 19.620,11 puana yükseldi. Çin ile ABD’den temsilcilerin Londra’daki ticaret görüşmeleri …