Lefkoşa Selimiye Camisi restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Selimiye Camisi Restorasyonunun Ardından Açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Lefkoşa Selimiye Camisi, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğünün destekleriyle Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı.

Başkent Lefkoşa’nın en büyük tarihi kompleksi olan Selimiye Camisi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bir açılış töreni düzenlendi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, EVKAF Genel Müdürü Mustafa Tümer ile KKTC Din İşleri Başkanı Hakan Moral ve çok sayıda üst düzey yetkili, din adamı ve vatandaş katıldı.

Açılış töreni, Türkiye’deki Vakıf Haftası kapsamında düzenlenen “101. Yıla Özel 101 Vakıf Eserinin Toplu Açılış Töreni” ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da canlı bağlantıyla törene katılarak konuşma yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, restorasyonu tamamlanan caminin ülke için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, “Selimiye Camisi, 450 yıldır Kıbrıs Türkü’nün inancının simgesidir. Geçen hafta yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi açılışını gerçekleştirdik. Bugün de 1000 yıllık abidenin restorasyonu sonrasında açılışına şahitlik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Selimiye Cami’nin Tarihi Kimliği

Lefkoşa’da yer alan Selimiye Camisi, hem dini hem de tarihi kimliğiyle yüzyıllardır önemli bir yapı olarak öne çıktı. İnşa edildiği tarihten itibaren farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan cami, Osmanlı Devleti’nin Lefkoşa’yı fethetmesiyle harap durumdan kurtarılarak camiye çevrildi.

1954 yılında Kıbrıs’ın fethi sırasında Osmanlı Sultanı 2. Selim’in onuruna Selimiye Cami adını alan yapı, günümüze kadar ulaşan en büyük tarihi yapılar arasında yer alıyor. 2019 yılında başlayan kapsamlı restorasyon süreciyle Selimiye Camisi, eski ihtişamına kavuşmuş oldu. (AA)

Related Posts

Zor günler geçirdiğini söylemişti: Oyuncu Metin Keçeci setlere dönüyor

Zor günler geçirdiğini söylemişti: Oyuncu Metin Keçeci setlere dönüyor

İktisatçı Mahfi Eğilmez: Beni LGS’ye soksanız kazanamam; böyle giderse bilgileri sadece tekrarlayan insanlar yetiştirmeyi sürdürürüz

İktisatçı Mahfi Eğilmez: Beni LGS’ye soksanız kazanamam; böyle giderse bilgileri sadece tekrarlayan insanlar yetiştirmeyi sürdürürüz

Filiz Kahveci kimdir, kaç yaşında, ne iş yapıyor? Buğra Gökce ile cezaevinde evlenen Filiz Kahveci hakkında bilgiler!

Diş hekimliği alanında başarılı bir kariyere sahip olan Dt. Filiz Kahveci, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) eski Başkanı Doç. Dr. Buğra Gökce ile cezaevinde gerçekleştirdiği evlilikle Türkiye’nin gündemine oturdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) önceki dönem İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı, şehir plancısı ve kamu yöneticisi Doç. Dr. Buğra Gökce ile dünya evine giren Filiz Kahveci sosyal medyada da adından söz ettirdi. 28 Mayıs 2025’te Silivri Marmara Cezaevi’nde kıyılan nikâh, hem duygusal hem de sembolik bir anlam taşıyarak kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Peki, Filiz Kahveci kimdir, kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor?

Milli İstihbarat Akademisine yüksek lisans başvuruları başladı: Yaş sınırı şartı bulunmuyor

Milli İstihbarat Akademisinin (MİA) 2025-2026 eğitim-öğretim yılı güz dönemi lisansüstü programlarına başvurular başladı.

INSTAGRAM SORUN / ARIZA BİLDİRİMİ 26 MAYIS || 24 saatlik veriler yayınlandı! Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var?

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir sorun kaydı yapılmadı. Peki, bugün 22 Mayıs Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 26 Mayıs hata tespit raporu grafiği…

Kreşendo, UNESCO destekli “Müzikte Eşitlik: Türkiye’de Müzisyenin Durumu” raporunu yayınladı

Kreşendo, UNESCO destekli “Müzikte Eşitlik: Türkiye’de Müzisyenin Durumu” raporunu yayınladı