“`html
GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’nde Önemli Açıklamalar
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte düzenlenen GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’ne katıldı. Bu etkinlikte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, her bölgenin kaynaklarının ve potansiyelinin etkin bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla sürekli ve sürdürülebilir kalkınma stratejilerini uyguladıklarını vurguladı. Kacır, son 22 yılda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yatırımlar ve istihdam ile geliştiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
Üretim Üssü Olarak GAP Bölgesi
Kacır, sanayinin hızla büyümesi ve fabrikaların üretim kapasitelerini artırması için GAP Bölgesi’nde son 22 yılda toplamda 20 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulduğunu ifade etti. Bu OSB’lerde 360 bin yeni istihdam sağlandığını belirten Bakan, yatırım teşvik sistemi sayesinde 1,1 trilyon lira büyüklüğündeki projelere kapı açıldığını ve 710 binden fazla nitelikli istihdam oluşturduklarını açıkladı. Güneydoğu Anadolu şehirlerinin artık güçlü bir üretim merkezi haline geldiğini vurguladı.
İhracatın Artışı
Bu dönemde gerçekleştirilen ihracat rakamlarına da dikkat çeken Kacır, Şanlıurfa’nın ihracatının 55 kat, Batman’ın 597 kat, Diyarbakır’ın 47 kat ve Gaziantep’in ise 16 kat artış gösterdiğini duyurdu. Bu bölgelerin toplam ihracatın yüzde 1,8’inden 5,3’e çıkmasının altını çizen Kacır, bu kadim toprakların artık ekonomik büyümenin ve kalkınmanın merkezine dönüştüğüne dikkat çekti.
Gelişen Kalkınma Projeleri
GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen yenilikçi projelere ise değinen Bakan, son 11 yılda tarımdan su yönetimine, kırsal kalkınmadan turizme kadar bin 38 projeye 6,6 milyar lira destek verdiklerini aktardı. İki yıl önce başlatılan Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı’nın 318 bin dekar alanı sulamaya açtığını ve önümüzdeki yıl 49 bin vatandaş için istihdam sağlanacak 52 bin 500 dekar alanın daha sulanacağını belirtti.
GAP Entegre 2.0 Projesi
Organik tarım ve kırsal kalkınma projeleri kapsamında 172 bin dekar alanın bitkisel üretime kazandırıldığını duyuran Kacır, GAP Bölgesi’nin ilçe ilçe gelişimi için “Entegre Kırsal Kalkınma Programı”nın ilk fazını tamamladıklarını açıkladı. Yeni nesil entegre kırsal kalkınma programının (GAP Entegre 2.0) başlatıldığını vurguladı.
Gıda Güvenliği ve Eğitim
Tarımsal Eğitim ve Yayım Programı (TEYAP) aracılığıyla 80 binden fazla çiftçiye eğitim verdiklerinin altını çizen Kacır, GAP Bölgesi’nin ülkenin gıda ambarı olma yolunda ilerlediğini söyledi. GAP Eylem Planı çerçevesinde sulanabilir alanların 1 milyon 60 bin hektara çıkarılmasına yönelik hedeflerin belirlendiğini belirtti.
Tarımsal Teknolojilerin Desteklenmesi
Bakanlık olarak tarımsal teknolojilerin desteklenmesine yönelik sektörel girişimlerin devam edeceğini bildiren Kacır, tarım teknolojileri üzerine çalışan 235 girişim ile 23 Ar-Ge merkezinin desteklendiğini açıkladı. Ayrıca, TÜBİTAK destekleri ile tarım alanında gerçekleştirilen projelere 6 milyar lira yardım yapıldığını ifade etti.
Hassas Tarım Uygulamaları
GAP Bölgesinde hassas tarım ve sürdürülebilir uygulamaların yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan projelere de değinen Kacır, elde edilen uydu verileri ile çiftçilerin teknolojiden daha fazla faydalanacaklarını duyurdu. GAP Hasas yazılımının üreticilerin hizmetine sunulduğunu belirtti.
Gelecek Hedefleri
Kacır, sulama hedeflerine ulaşarak akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak yeni eylem planlarının hazırlanmakta olduğunu ve bu planlar aracılığıyla kırsalda ekonomik değer yaratılacağını ifade etti. Önümüzdeki günlerde Şanlıurfa’da yapılacak toplantıda 2024-2028 GAP Eylem Planı’nın detaylarının paylaşılacağı müjdesini verdi.
Nitelikli Yatırımların Artması
Gelecek dönemde Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile GAP Bölgesi’ne nitelikli yatırımlar kazandırmayı hedeflediklerini duyuran Bakan, toplamda 11,8 milyar lira tutarındaki 36 yatırım başlığını belirlediklerini açıkladı. Bu yatırımlar sayesinde bölge halkının büyük kazançlar elde edeceği vurgulandı.
“`