Kardiyoloji Uzmanından Genç Yaşta Hipertansiyon Uyarısı
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Yıldırım, hipertansiyonun genellikle yaşlılarda görülen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş altında da karşılaşılabildiğini belirterek, genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyonun risklerine dikkat çekti. Bu hastalığın genç yaşta görülme oranlarının toplumlara göre farklılık gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, gençlerde hipertansiyonla ilişkili obezite ve uyku apne sendromu gibi faktörlerin öne çıktığını belirtti.
Genç yaşta hipertansiyonlu hastaların yaklaşık %10’unda altta yatan nedenlere bağlı faktörlerin rol oynadığını ifade eden Dr. Yıldırım, bu durumların tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
‘Tedavi Tek İlaçla Sınırlı Kalmamalı’
Dr. Yıldırım, genç hipertansiyon hastalarının tedavisiyle ilgili olarak yaşlı hastalarla benzer bir yaklaşım gerektiğini belirterek, tedavinin sadece ilaçlarla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Yaşam tarzında değişiklik yapılması, sağlıklı beslenme düzeni ve düzenli egzersizin tedavi sürecinde önemli bir role sahip olduğunu belirtti.
‘Tanı İçin Belirlenen Değerlere Dikkat’
Hipertansiyon tanısının konulmasıyla ilgili değerlere dikkat çeken Dr. Yıldırım, evde yapılan kan basıncı ölçümünde ortalama değerin 135/85 mmHg’nin üzerinde çıkması durumunda, 24 saat boyunca takip edilen kan basıncında 130/80 mmHg’nin üstünde değerler alınması halinde, hipertansiyon tanısı konabileceğini ifade etti. Hipertansiyon hastalarında hedef kan basıncının 130/80 mmHg’nin altında olması gerektiğini belirten uzmanlar, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve sigara-alkol tüketiminden kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.