Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye Lisanslı Elektrik Üretimi Nisan Ayında Yükseldi!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, nisan ayında lisanslı elektrik üretiminin kaynakları şu şekilde belirlendi:

  • Hidroelektrik santralleri: %29,6
  • Doğal gaz santralleri: %18,5
  • İthal kömür santralleri: %16,7
  • Linyit santralleri: %11,7
  • Rüzgar santralleri: %11,4
  • Jeotermal santraller: %4,1

Bu kaynakları sırasıyla biyokütle, güneş, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil izledi. Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %11 artarak 24 milyon 723 bin 282 megavatsaate ulaştı. Faturalanan elektrik tüketimi ise aynı dönemde %9,1 artış göstererek 21 milyon 827 bin 812 megavatsaat olarak gerçekleşti.

Elektrik tüketiminin dağılımına bakıldığında, %41,3’ü sanayi, %28,9’u mesken aboneleri, %24,6’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirilirken, tarımsal faaliyetlerin payı %3,3, aydınlatmanın payı ise %1,9 oldu.

Tüketici Sayısı ve Kurulu Güç Artış Gösterdi

Nisan ayında elektrik tüketici sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 artarak 51 milyon 15 bin 256’ya yükseldi. Aynı dönemde sanayi tüketicilerinin sayısında %2,7, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında %2,4, mesken tüketicilerinin sayısında %2 artış görülürken, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketicilerin sayısında %1,8 ve aydınlatma tüketicilerinin sayısında %1,6 artış kaydedildi.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık %1,9 artış göstererek 97 bin 914 megavata ulaştı. Bu gücün %25’ini doğal gaz santralleri, %24,4’ünü barajlı hidroelektrik santralleri, %13,4’ünü rüzgar santralleri, %10,7’sini ithal kömür santralleri oluştururken, geri kalan kısmı diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler tarafından sağlandı.

Related Posts

Başekonomist ‘Beni şaşırtmaz’ dedi, gram altının kaç lira olacağını açıkladı

Altın fiyatları küresel gerilimlerin gölgesinde dalgalı seyrederken, altının rotası yatırımcılar ve alım-satım yapacakların radarında. Bir yandan küresel belirsizliklere dikkat kesilen piyasalar bir yandan da fırtınlı ortamda güvenli liman konumunu …

Dış ticaret yine açık verdi

Türkiye’nin dış ticaret dengesine ilişkin 2025 yılı Mayıs ayı verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü genel ticaret sistemi kapsamında elde edilen geçici verilere göre, dış ticaret açığı geçen …

Memur emeklisine Temmuz’da hayal kırıklığı var

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın köşe yazısına göre, temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte memur emeklileri yine enflasyonun gerisinde bir maaş artışıyla karşı karşıya kalacak. Refah payı ya da ek iyileştirme ise bu yıl da gündemde değil.

Konkordato ilanları rekor kırıyor: 2025’te binlerce firma zor durumda

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı. Gürer …

Ticaret Bakanlığı affetmedi: 289 işletmeye 114 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu son denetimler sonucunda 289 işletmeye 114.7 milyon lira ceza uyguladı.

Yozgat Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ürettikleri tanıtıldı

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2020 yılında “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından bugüne kadar yapılan ortaya konulan ürünlerin …