42 milyon kişi borçlu: Kişi başına ortalama kredi borcu 100 bin TL’yi aştı

Türkiye’de Bireysel Kredi Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı!

Türkiye ekonomisindeki krizin etkisiyle birlikte vatandaşların alım gücü azalırken, kredi kartı borçları hızla arttı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Mart 2025 verilerine göre, bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 42 milyon 159 bine yükseldi. Konut, taşıt, ihtiyaç kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarını içeren bireysel kredilerde, kişi başına düşen ortalama borç miktarı ilk kez 100 bin lirayı aştı.

Kredi kartı borçlarının toplamı sadece 2 trilyon 36 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı kullanıcılarının sayısı, Mart 2024’e göre bu yıl 39,1 milyona yükseldi.

KMH Borçlarının Oranı Yüzde 3,6 Oldu

Kredili Mevduat Hesapları’ndaki toplam bakiye 2024 yılında 220 milyar lira iken, 2025 itibarıyla 518 milyar lirayı geçti. Bu hesaplardaki kişi sayısı 30,5 milyona yükselirken, kişi başına düşen borç miktarı ortalama 16 bin 975 liraya çıktı. Tasfiye edilmesi gereken KMH borçlarının oranı ise yüzde 3,6 seviyesine ulaştı.

İhtiyaç Kredilerinin Oranları Yüzde 5 Oldu

Sıkı para politikaları nedeniyle ihtiyaç kredilerine erişim zorlaştı. Bir yıl içinde ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı azalsa da, kişi başına düşen ortalama borç miktarı arttı. Tasfiye sürecine giren ihtiyaç kredilerinin oranı da yüzde 5’e yükseldi.

Ekonomiye Güven Azaldı

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Türkiye Raporu’na göre, halkın ekonomik durumdan memnuniyetsizliği arttı. Anketlere göre, katılımcıların çoğunluğu mevcut ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, geleceğe dair karamsarlık yüzde 53 seviyesinde. Sadece yüzde 21’i ekonomik iyileşme beklerken, yüzde 26’sı herhangi bir değişim öngörmüyor.

Gelir-Gider Dengesi Zorluk Çekiyor

Gelir-gider dengesi en çok işsizler için zorluk yaratıyor. İşsizlerin yüzde 66’sı, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, yevmiyeli çalışanlarda bu oran yüzde 64 oldu. Emekli, iş aramayan bireyler ve devlet memurlarının yaklaşık üçte biri ise geçen ay gelirlerinin giderlerini karşıladıklarını belirtti.

Artan bireysel borçlar ve azalan alım gücü, Türkiye ekonomisinde endişe yaratıyor. Borç yükü her geçen gün artarken, halkın ekonomik geleceğe dair umutsuzluğu artmaya devam ediyor.

Related Posts

Yeni ekonomi paketi TBMM’de

Yeni ekonomi paketi TBMM’de

25 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti

Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Ekol Soğuk Çekme Demir Çelik Sanayi Ticaret A.Ş., mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Dev şirketin referansları arasında Arçelik, Tofaş, Ford Otosan, Türk Traktör ve Aselsan gibi büyük …

Bu şartları taşıyanlara ucuz kiralık ev verilecek! Detaylar ortaya çıktı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının en önemli gündem maddesi kira artışları ve konut ihtiyacı oldu. SOSYAL KONUT SEFERBERLİĞİ PLANLANIYOR Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre 2026 yılından itibaren sosyal konut seferberliği başlatılması …

TÜHİS rakam sundu: Kamu işçisi zam teklifi belli oldu!

Kamu işçileriyle yürütülen toplu sözleşme süreci devam ediyor. Hükümetin sunduğu zam teklifine karşı sendikalar yeni bir öneri bekliyor. Görüşmelerin yakın zamanda sonuçlanması öngörülüyor.

Yarın son gün: Kimliğiyle şubeye gitmeyenin bankadaki parası devredilecek

2015 yılından beri atıl durumda bekletilen banka mevduatları, yarından itibaren TMSF’ye devredilecek. Bankalar, listede adı olan kişilerin mağduriyet yaşamaması için en geç yarın 17.00’ye kadar banka şubelerine başvurması gerektiğini hatırlattı.

Türk havacılık tarihinde bir ilk! Endonezya’ya sadece KAAN değil, teknoloji de gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN’ın 48 adetlik rekor ihracat sözleşmesiyle Endonezya’ya satılacağını duyurdu. Milliyet.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan Savunma analisti Turan Oğuz ihracatın Türkiye’yi ABD ile birlikte 5. nesil savaş uçağı satabilen iki ülkeden biri yaptığını ve bu tür sözleşmelerde sadece uçak satışını kapsamadığı söyledi.